Kweekervaringen

 

 

Kweekverslag 1: Zwartkopcaiques:

Het opmerkelijkste kweekresultaat bij mijn zwartkopcaiques is met een jong koppeltje van begin 2008, het koppeltje is op dat moment 2 jaar en 4 maanden oud. 

Het is de eerste keer dat ze op zo jonge leeftijd beginnen, meestal is dat op een leeftijd van 4-5 jaar.  De vogels zitten al van jongs af aan bij elkaar in een buitenvlucht met gesloten nachthok.  Ook hebben ze steeds de beschikking over een nestkast.  Paringen werden al van in het begin waar genomen, maar dit is bijna bij al mijn koppels dus had ik er ook niet meer van verwacht.  Helemaal onverwacht lag op 06/06 een ei in de nestkast gevolgd door nog 2 eieren op 09/06 en 11/06.

Met verbazing werd vastgesteld dat alle 3 de eieren bevrucht waren. De pop zat vast op het nest en liet ook nestcontrole toe zonder verdere problemen.  Na een broedduur van 27 dagen lag het eerste jong in het nest gevolgd door het tweede en 2 dagen later uiteindelijk het derde jong.  Het voeren van de jongen kan nogal eens problemen geven bij de caiques maar deze 3 jongen werden prima gevoerd en verzorgd door de beide ouders.  Jammer genoeg heeft het 3de jong het niet gehaald en lag na 8dagen dood in het blok.  De overgebleven 2 jongen groeide prima.

Het ringen leverde ook geen enkel probleem op en na 8.5 week vlogen ze uit. Het opmerkelijke hieraan is dat er geen enkel probleem is geweest en het goed 2 jarige jonge koppel uitstekende ouders bleken te zijn.

Mijn ervaring met de caiques is dat de eerste ronde meestal verkeerd loopt: eieren stuk, jongen die afgemaakt worden enz...      Als ze eenmaal een nestje hebben grootgebracht gaat het voor de rest ook meestal goed, al weet je natuurlijk nooit hoe het afloopt.  Hieronder enkele fotos van de jonge zwartkopcaiques.

 

 

KWEEKVERSLAG 2:  Zwartkopcaiques

 

Dit jaar verloopt de kweek bij mijn ZwartkopCaiques iets anders dan de vorige jaren.  Al mijn koppels gaan goed 1 maand later tot broeden over dan de vorige jaren.  Dit heeft mijn inziens vooral te maken met het weer.  Ook het aantal jongen dat ze hebben is opmerkelijk groter dan andere jaren. 

Ze zitten allemaal met 3 tot 5jongen en ook het grootbrengen verloopt (tot op heden) zonder problemen.  Ik heb na de vorige jaren de voeding aangepast en geef nu iets minder zaad en heb het aanbod van fruit en groenten meer uitgebreid.

Alleen als ze met jongen zitten krijgen ze zaad, fruit en groenten zoveel ze nodig hebben en niet vergeten het eivoer wat onder het fruit en de groenten word gedaan.

Alles word prima opgenomen en de jongen worden goed gevoerd.

 Hieronder een foto van èèn van mijn koppels zwartkopcaiques met hun jongen:

 

 

Kweekverslag Roestkopcaiques:   

 

Dit jaar verloopt de kweek met mijn roestkoppen anders dan de vorige jaren. Zowel de roestkopcaiques als de zwartkopcaiques begonnen dit jaar allemaal goed 1 maand later met broeden dan de vorige jaren wat mijn inziens vooral te maken heeft met het weer.

Ook heb ik bij allemaal mijn Caiques de voeding iets aangepast en krijgen ze iets minder zaad en een groter aanbod van fruit en groenten. Alleen als er jongen liggen krijgen ze alles zoveel als ze nodig hebben.  De voeding word goed opgenomen en de jongen worden voortreffelijk gevoerd.

Op dit moment zitten een vijftal van mijn koppels roestkoppen met jongen en wat opvalt is dat het aantal jongen hoger ligt dan de voorgaande jaren wat me dit jaar ook al is opgevallen bij mijn zwartkopcaiques.

Verder worden jongen goed gevoerd en hebben er zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan.  Alleen moet men goed opletten als er nestjes zijn van 4 of 5 jongen dat ze de jongste niet dood laten gaan.  Als men ziet dat de kleinste jongen niet gevoerd worden kan men ze weg nemen om verder met de hand groot te brengen of men voert de kleinste jongen enkele keren per dag met een spuitje bij en laat ze gewoon in de nest liggen.  Als men dit doet worden ze meestal (met wat geluk) na een tijdje weer zelf gevoerd door de ouders, dit kan men gemakkelijk zien aan de voeding in de krop.

Hieronder èèn van mijn koppels roestkopcaiques met hun jongen: