zonparkiet

Zonparkiet :

Aratinga  solstitialis   

Lengte:    30 cm 
Gewicht:  130 gram. 
Ringmaat: 6 mm 


LEEFGEBIED:

De Zonparkiet komt uit Zuid-Amerika; Brits- en Frans Guyana en Suriname en de directe omgeving.   Binnen de soort Aratinga zijn ze nauw verwant met de Jendaya en de Goudkap Aratinga. 


OMGEVING EN GEDRAG: 

Zonparkieten zijn erg levendige vogels en zijn de hele dag actief.  Een nadeel is dat ze veel lawaai maken.  Van 1 koppel heb je weinig last, maar zijn er meerdere koppels aanwezig, dan gaan ze elkaar toeroepen. 


VOEDING: 

De zonparkieten krijgen een aangepaste zadenmengeling met iedere dag groenten en fruit zoals: appel, peer,appelsien, druiven, kersen, witloof, komkommer,  paprika, wortelen, prei, rozenbottels, rozijnen, mais  enz.....
Dit alles al naargelang het seizoen.
Buiten de kweekperiode word het eivoer  2 maal per week gegeven, in het broedseizoen elke dag.
Ook verse wilgentakken hebben ze altijd tot hun  beschikking.
Daarnaast vers drinkwater dat  elke dag word gegeven.

   

HUISVESTING:


De kooien kunnen best van metaal zijn. Daar het echte knagers zijn, zijn voldoende wilgentakken in ieder geval aan te raden. 
De minimale kooigrootte is 1m3.  De vogels slapen in het nestblok.  Als nestblok kan men een zelfgebouwde nestkast kiezen of een natuurblok. 
Voor de maten kan men uitgaan van een broedblok van ca. 50-60cm hoog x 25cm x 25 cm met een invlieggat van 6-8 cm doorsnee.  Op de bodem kunnen we het beste houtsnippers of houtkrullen doen, al dan niet vermengd met bosgrond.
    


DE VOORTPLANTING: 


Het duurt ca. 2 jaar voordat de vogels geslachtsrijp zijn.  Om het geslacht vast te stellen moeten de vogels endoscopisch gesekst worden. 
Op het oog is niet te bepalen wat de man of de pop is.  Als men een goed koppel heeft, zijn zonparkieten goede kweekvogels.  Jonge koppels vogels maken er soms een potje van (eieren in de steek laten,jongen dood laten gaan) maar met de tijd gaat het steeds beter en zijn het trouwe broedvogels.

De Zonparkiet legt in het algemeen 3 of 4 eieren. Het uitbroeden van de eieren duurt ca.23 dagen. Daarna blijven de jongen nog ongeveer 10 weken in het nest.