Roestkopcaique (Pionites Leucogaster Xanthomeria)

 

 

Roestkopcaique: 

Pionites Leucogaster Xanthomeria

 

Lengte:  23cm

Ringmaat: 7mm

 

Ondersoorten:

 Bij de witbuik caique wordt er tussen 3 soorten onderscheid gemaakt.

--  Pionites leucogaster leucogaster   - Groendij roestkopcaique

--  Pionites leucogaster xanthomeria - Geeldij roestkopcaique:

--  Pionites leucogaster xanthurus      -  Geelstaart roestkopcaique

 

Afkomst:

De witbuik of roestkopcaique (pionites leucogaster Xanthomeria) heeft zijn verspreidingsgebied in Noord-Brazilië, ten zuiden van het Amazone gebied in de provincie Pará en in het noordoosten Mato Grosso tot  het oostelijk deel van het Amazone gebied....

 

Geslachtsonderscheid:

Tussen beide geslachten is geen uiterlijk waarneembaar verschil. De enige manier om zekerheid over het geslacht te krijgen is die van endoscopisch- en of DNA onderzoek.

 

Man en pop:

De geeldij witbuik caique (Pionites Leucogaster Xanthomeria) is gelijk aan de pionites leucogaster leucogaster (Groendij caique) maar de dijen en de flanken zijn geel.  Kop oranje tot in de nek, vleugels groen, buik en borst wit, gele kin.  De bovenzijde van de staart is groen, de naakte oogring grijs en de poten donkergrijs.  Bij volwassen vogels is de iris donkerrood, bij jonge vogels is dit donkerbruin.  ook hebben jonge vogels vaak zwarte veertjes op hun hoofd, deze verdwijnen vanzelf binnen een jaar.   Man en pop zijn niet van elkaar te onderscheiden.

 

De voeding:

Een grove zaadmengeling aangevuld met trosgierst en gekiemde zaden.

Daarnaast veel fruit en groenten zoals: appel, banaan, kiwi, sla, wortelen, paprika, frambozen, witloof enz....   Voor meer informatie aangaande de voeding kijk bij de rubriek zaadmengeling.