Goudvoorhoofdparkiet: Aratinga aurea

 

 

Lengte:       26 cm. 
Gewicht:     105 gram
Ringmaat:  6mm

 

 

Beschrijving:

Man en pop: het oranje kapje op het voorhoofd beslaat vrijwel de volle breedte van de snavelbasis en loopt vandaar spits toe naar een punt midden op de kruin. Hierop aansluitend een brede enigszins dof aandoende blauwe overgangszone welke op de achterkop overgaat in de donkergras-groene kleur van de nek. 

Algemene lichaamskleur groen; mantelvleugeldek stuit en bovenstaartdekveren donkergrasgroen, wangen keel en borst bleekolijfgroen met een blauwgrijsachtig tintje, onderborst buik flanken dijen en anaalstreek groenachtig geel.

De kleurafscheiding welke dwars over het midden van de borst loopt is vrij scherp.  De zeven buitenste vleugelpennen zijn diep korenbloemblauw; overige grote vleugelpennen en primaire vleugeldekveren groen naar de uiteinden overgaand in donkerblauw.  Bovenzijde grote staartveren donkergrasgroen met aan de uiteinden een blauwachtige glans; onderzijde van de staartveren olijfgeel met uitzondering van de verlengde primaire staartveren deze zijn aan de onderzijde donkergrijs.

Ogen donkerbruin met oranjegele iris. Het oog is omgeven door een oogring bestaande uit oranjekleurige veertjes daarbinnen een uiterst smal nauwelijks opvallend randje van naakte huid direct om het oog. Snavel grijszwart.  Poten grijs, nagels grijszwart. 

 

Ondersoorten: 


--  Aratinga aurea aurea: 
Verspreidingsgebied: in de Braziliaanse provincies Amazonas, Mato  Grosso en Sao Paulo, Zuidoost-Peru, Oost-Bolivia en Noord-Argentinië. 
  
--  Aratinga aurea major:  Grote goudvoorhoofdparkiet:
Verspreidingsgebied: Noord-Paraguay 
Kenmerken:    Formaat: 30 cm.   Als Aratinga aurea aurea,  maar beduidend groter.

Voeding:

De goudvoorhoofparkieten krijgen een aangepaste zadenmengeling met iedere dag groenten en fruit zoals:  appel, peer, appelsien, druiven, kersen, 
witloof, komkommer,  paprika, wortelen, prei, rozenbottels, rozijnen, mais  enz.....    Dit alles al naargelang het seizoen.
     
Buiten de kweekperiode word het eivoer  2 maal per week gegeven, in het broedseizoen elke dag.  Ook verse wilgentakken hebben ze altijd tot hun  beschikking.  Daarnaast vers drinkwater dat  elke dag word gegeven.


Broedproces:

Er worden gewoonlijk 2 a 4 eieren gelegd met een gemiddelde broedduur van 23 dagen.  In de buitenvoliere hebben ze steeds de beschikking over 2 nestkasten waaruit steeds de kleinste gekozen word deze heeft een afmeting van 40cm hoog met een oppervlakte van 20 op 23cm en een invlieggat van 6cm met daarin alleen een laag houtkrullen.
In de kweekkooien hebben ze de beschikking over een nestkast van 60cm hoog met een oppervlakte van 25cm x 25cm.
De nestkasten blijven het gehele jaar door hangen omdat ze ook hierin overnachten.  Verschillende legsels per jaar komen voor, maar gewoonlijk is het eerste legsel onbevrucht of dit ook zo bij andere liefhebbers is kan ik niet zeggen.
De goudvoorhoofdparkieten zijn bij mijn ervaring het minst luidruchtig en ook het knagen valt erg mee. Ook in de buitenvoliere voelen ze zich goed, als ze maar de beschikking hebben over een vorstvrij nachthok.  Zie foto´s hieronder: