Zwartkopcaiques (Pionites Melanocephala Melanocephala)

 

 

Zwartkopcaique :

 

Lengte:  23cm

Ringmaat:  7mm

 

 

Latijn:    Pionites M. Melanocephala 
Engels:  Black-headed Caïque 
Frans:    Caique à tête noire 

 

 

 

Ondersoorten:

--  Zwartkop caique:   Pionites M. Melanocephala   

--  Bleke zwartkop caique: Pionites M. pallida

Het verschil tussen beide vogels is dat bij de Pallida alle oranje gekleurde delen geel zijn.

 

Afkomst:

De Zwartkopcaïque (Pionites Melanocephala Melanocephala) komt voornamelijk voor ten noorden van de Amazone-rivier en noordelijk Brazilië naar het westen, tot zuidelijk Columbia, Ecuador en Peru....

 

 

Geslachtsonderscheid:

Tussen beide geslachten is geen uiterlijk waarneembaar verschil. De enige manier om zekerheid over het geslacht te krijgen is die van endoscopisch- en of DNA onderzoek.

 

Man en pop: 

De hoofdkleur van de zwartkop caiques is groen. Het voorhoofd, de schedel en de nek zijn zwart. De teugel en de tekening onder het oog is groen. De wangen, de hals en de nekband, de dijen en de flanken zijn oranje. De borst en de buik zijn crème kleurig. De handpennen zijn violetblauw. De staart is aan de onderzijde olijfgeel en heeft aan de uiteinden een gele punt. De snavel is zwart. De naakte oogring is donkergrijs. De irissen van de ogen zijn rood en de poten donkergrijs.

 

De voeding:

Een grove zaadmengeling aangevuld met trosgierst en gekiemde zaden.

Daarnaast veel fruit en groenten zoals: appel, banaan, kiwi, sla, wortelen, paprika, frambozen, witloof enz....   Voor meer informatie aangaande de voeding kijk bij de rubriek zaadmengeling.

 

 

 

caiques