Nandaya:  Nandayus nenday

 

 

Lengte: 30cm

Gewicht: 140gr.

Ringmaat: 7mm

 

 

 Afkomst:

Zuidoost Bolivia, noordelijk Argentinië, Paraguay en delen van Zuid- Brazilië.  Er zijn ook populaties waargenomen in Californië en in het zuiden van de Verenigde Staten.  Ze leven in open laagland en tot 800 meter hoogte in de bergen.

 

De voeding:

De nandaya´s krijgen een aangepaste zadenmengeling met iedere dag groenten en fruit zoals:  appel, peer, appelsien, druiven, kersen, witloof, komkommer,  paprika, wortelen, prei, rozenbottels, rozijnen, mais , gekiemd zaad enz.....  Dit alles al naargelang het seizoen.        Buiten de kweekperiode word het eivoer  2x per week gegeven, in het broedseizoen elke dag.  Ook verse wilgentakken hebben ze steeds tot hun beschikking evenals vers drinkwater dat iedere dag gegeven word.

 

De Kweek:

De nestkast heeft een afmeting van 50-60cm hoog met een bodemoppervlakte van 25 x 25cm en een invlieggat van 7cm.  In de nestkast een dikke laag houtkrullen vermengd met bosgrond.

Nandaya Parkieten zijn geslachtsrijp op de leeftijd van ongeveer 2 jaar. Er worden drie tot vijf eieren gelegd die ca 23 dagen bebroed worden, ze beginnen te broeden vanaf het tweede ei.

De pop blijft gedurende het broeden bijna de hele tijd in het blok terwijl het mannetje haar voer brengt, gedurende de rest van de tijd zit het mannetje meestal voor het broedblok te waken.

Zoals ook mijn koppels Goudvoorhoofdparkieten, Jendayas enz... hebben uiteindelijk ook de Nandayas plaats moeten maken en werden ook deze vluchtjes verbouwd en aangepast en worden er nu Caiques in gehuisvest.

De Nandaya is een mooie fiere vogel en heeft maar èèn nadeel en dat is hetlawaai dat hij kan produceren.  Van al mijn Zuidamerikaanse parkieten en papegaaien die in mijn bestand voorkomen is deze zeker de luidruchtigste vogel.  Zeker iets voor rekening mee te houden als men een koppeltje Nandayas wil gaan houden.