Aratinga`s

                                                                                         Informatie per soort: zie subrubriek.

 

Bij de aratinga soorten is er nogal wat verschil in kleur en formaat.

Een van de mooiste is de goudparkiet die met zijn goudgele kleur prachtig is om te zien.  De goudparkiet is dan ook bijna niet te vinden bij de gewone liefhebber,dit komt natuurlijk ook door de prijs die men voor deze vogel betaald.

Aan de andere kant zijn er de groene soorten en ondersoorten zoals de witoog aratinga die door hun eenvoudige verenkleed bij weinig liefhebbers in de smaak vallen. Ook in de grootte zit er veel verschil dit varieert van de Petzparkiet met zijn 24cm tot de grootste aratinga, de Peru parkiet met zo´n 40cm.

Het leefgebied van de aratinga´s varieert van woestijnen, tot het tropische regenwoud. Men vind ze in Zuid- en Midden Amerika van Mexico tot in Argentinie.

Ook zijn ze wat betreft het broeden niet aan een bepaalde tijd verbonden en kunnen ze elk moment van het jaar beginnen met broeden.

Het enige minpunt van deze soort is hun harde stemgeluid wat ze meestal´s morgens en ´s avonds laten horen. Ook is hier weer veel verschil van vogel tot vogel. Zo maakt de ene veel lawaai terwijl de andere van dezelfde soort zich bijna niet laat horen.

Als ze niet gestoord worden hoor je overdag de vogels bijna niet. Bij mijn ervaring valt dit alles nog redelijk mee en hangt dit alles een beetje af van de omgeving (en de rust) waar de vogels zijn ondergebracht.