Jendaya: Aratinga Jandaya

 

Lengte: 30cm
Ring:      6mm



 

Beschrijving:


Man en pop: voorhoofd omgeving van de ogen en wangstreek oranje- kleurig.  Boven en achterschedel, nek en halszijden maïsgeel. 
Mantel, vleugeldek en bovenstaartdekveren donker- grasgroen, het groen van mantel en vleugeldek veelal onderbroken door een verspreid voorkomend geel veertje.  Stuitbevedering donkergrasgroen voor een deel oranjerood gezoomd.  Bef oranjegeel geleidelijk overgaand in oranjerood op borst buik en flanken.  Dijen, anaal-streek en onderstaartdekveren grasgroen het groen hier en daar onderbroken door oranjerode en oranjegele veerzoompjes.  Hand- en armpennen evenals de primaire vleugeldekveren donkergrasgroen met violetblauwe buitenvlag. Bovenzijde grote staartveren olijfgroen naar de uiteinden toe overgaand in diep blauw; onderzijde van de staart grijszwart.  Donkere ogen met bruine iris omgeven door een naakte grauwbruine oogring. Snavel grijsachtig zwart.  Poten grijs; nagels grijsachtig zwart. 


Ondersoorten:

Geen, al komen er bij deze soort vogels voor met een witte en met een zwarte oogring.

 

Voeding:


De jendaya`s krijgen een aangepaste zadenmengeling met iedere dag groenten en fruit zoals:  appel, peer,  appelsien, druiven, kersen, witloof, komkommer,  paprika, wortelen, prei, rozenbottels, rozijnen, mais  enz..... Dit alles al naargelang het seizoen.
Buiten de kweekperiode word het eivoer 2 maal per week gegeven, in het broedseizoen elke dag.  Ook verse wilgentakken hebben ze altijd tot hun beschikking.
Daarnaast vers drinkwater dat  elke dag word gegeven.

 
Broedproces:


Er worden gemiddeld 3 a 4 eieren gelegd met een gemiddelde broedduur van 23 dagen.  Het ringen gebeurd rond de tiende dag.
Een tweede legsel komt regelmatig voor, vooral bij koppels die binnen worden gehouden.  Bij mij kweken de jendaya in een nestkast van 60cm Hoog met een oppervlakte van 25cm x 25cm en een invlieggat van  7cm.
Daarin een dikke laag houtkrullen en enkele dunne twijgjes van een wilgenboom.  Ook  heb ik jendaya´s bij een andere liefhebber jongen weten grootbrengen in een natuurstam van ongeveer 1meter hoog en een diameter  van meer dan 30cm.
Van al mijn aratinga´s maken de jendaya´s en de nandaya´s het meeste lawaai, al hangt dit ook weer van koppel tot koppel af.
Sommige koppels  maken alleen kabaal als ze gestoord of gevoerd worden en andere koppels hoort men bijna de ganse dag.
Daarom heb ikzelf mijn jendaya´s en nandaya´s binnen zitten in  ruime kweekkooien, voor problemen met de buren te vermijden.

Wegens het opzetten van meerder koppels Caiques hebben mijn Kweekkoppels Jendayas ook plaats moeten maken, en is het laatste koppel uiteindelijk ook verkocht.

Het zijn mooie, maar luidruchtige vogels waar men zeker rekening mee moet houden als men problemen met de buren wil voorkomen.  Eenmaal men een goed koppel heeft brengen ze ieder jaar hun jongen groot, alleen de eerste jaren heeft men dikwijls problemen: eieren stuk, jongen dood.......

Maar zoals reeds gezegd, eenmaal ze deze fase voorbij zijn heeft men doorgaans goede kweekkoppels die elk jaar hun jongen voorbeeldig grootbrengen.