caiques

                                                       Groendijcaique (Pionites Leucogaster Leucogaster)

 

Groendijcaique:

Pionites Leucogaster Leucogaster

 

 

 

 

 

Formaat:  23 cm.

Ringmaat: 7 mm.

Geslachtsonderscheid:

Tussen beide geslachten is geen uiterlijk waarneembaar verschil. De enige manier om zekerheid over het geslacht te krijgen is die van endoscopisch- en of DNA onderzoek.

 

Man en pop:

De hoofdkleur is groen. Het voorhoofd, de schedel, nek en het gebied rond de oren is oranje gekleurd. De wangen en de hals zijn geel. De borst en de buik zijn cremewit. De onderstaartdekveren zijn geel en de handpennen violetblauw. Rug- en vleugeldek zijn groen evenals de bovenzijde van de staart. De onderzijde van de staart is zwartachtig. De snavel is hoornkleurig. De naakte oogring is wit. De irissen van de ogen zijn rood en de poten vleeskleurig.

Herkomst en leefwijze:

De pionites leucogaster leucogaster heeft zijn verspreidingsgebied in Noord-Brazilië, ten zuiden van het Amazone gebied in de provincie Pará en in het noordoosten Mato Grosso tot het oostelijk deel van het Amazone gebied.... 

 

 

De voeding:

Een grove zaadmengeling aangevuld met trosgierst en gekiemde zaden.

Daarnaast veel fruit en groenten zoals: appel, banaan, kiwi, sla, wortelen, paprika, frambozen, witloof enz....   Voor meer informatie aangaande de voeding kijk bij de rubriek zaadmengeling.